Structuur

Dom Miguel de Bragança

Beschermheer

De broederschap is in 2000 in Portugal opgericht onder bescherming van Dom Miguel de Bragança, Hertog van Viseu, Infante van Portugal. Hij is de jongere broer van Dom Duarte Pio van Bragança (troonpretendent van Portugal). Dom Miguel is Baljuw van de Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta in Portugal (SMOM). Hij was lange tijd voorzitter van de Portuguese Association van de SMOM.

Vanuit de Rooms-katholieke Kerk treedt op als beschermheer kardinaal Carlos Amigo Vallejo OFM (Medina de Rioseco, 23 augustus 1934), Aartsbisschop van Sevilla, Kardinaal Priester van S. Maria in Monserrato degli Spagnoli.

Amigo Vallejo werd in 1960 tot priester gewijd bij de franciscanen. In 1973 werd hij bisschop van Tanger en in 1982 aartsbisschop van Sevilla. Vallejo werd in oktober 2003 kardinaal-priester gecreëerd met Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli als titelkerk.

Voorts treedt als spiritueel beschermheer op Francisco José Villas-Boas Senra de Faria Coelho, hulpbisschop van het Bisdom Braga in Portugal.

 

Patroon

De in Spanje woonachtige Koninklijke familie van Georgië (Bagrationi) treedt op als patroon van de Broederschap. Deze familie onderhoudt reeds lang een vriendschappelijke band met het huis Portugal. De traditionele geschiedenis zegt dat de Bagrationi verbonden zijn met de vroegere dynastieën die regeerden in de 6de eeuw.

David B

ZKH David Bagration-Mukhrani (1976)

De geschiedenis van de Bagrationi is nauw verbonden met die van Georgië. Zij begonnen hun heerschappij begin 9de eeuw, als prinsen in het historisch zuidwest Georgië en het aangrenzende Georgisch grensbegied dat heroverd werd op de Arabieren. In de 11e tot de 13de eeuw werden er verschillende regionale staten onder hun controle gebracht. Deze periode, vooral de regeerperiode van David IV (1089-1125) en zijn achterkleindochter Tamar (1184-1213), wordt gezien als de gouden eeuw in de geschiedenis van Georgië, hét tijdperk van het rijk, militaire hoogtepunt en opmerkelijke prestaties in de cultuur.

Na de versnippering van hun verenigde feodale staat in de late 15de eeuw, heersten de vertakkingen van het Bagrationi-huis over drie afvallige Georgische koninkrijken – Kartli, Kacheti en Imereti – tot de Russische annexatie in het begin van de 19e eeuw. De dynastie leefde in ballingschap als een keizerlijke adellijke familie in het tsarenrijk tot de Februarirevolutie in 1917. Na de oprichting van de Sovjet in Georgië in 1921 werden een groot aantal familieleden gedwongen om te verhuizen naar West-Europa, hoewel er sommigen repatrieerden na de Georgische onafhankelijkheid in 1991.

 

Organisatie in de Benelux

Nederland heeft een eigen prioraat, dat samen met Belgie en Luxemburg verenigd is in het prioraat-principaal voor de Benelux. In het Belgische prioraat is de commanderij voor Wallonie gevestigd. Het prioraat-principaal voor de Benelux wordt momenteel bekleed door de Belg Manuel Duchesne.

De in Den Haag woonachtige Olaf van Hees is de prior voor de RCST in Nederland en tevens vice-prior principaal voor de Benelux. In Nederland wordt de prior verder ondersteund door vice-prior Machiel de Vries en kanselier Frederik Barthel.

 

Juridische structuur

In de Statuten van de broederschap zijn de doelstellingen en regels die op de broederschap betrekking hebben, opgenomen. Deze statuten zijn in 2005 in overeenstemming met canon 314 goedgekeurd door Dom Abílio Rodas de Sousa Ribas, bisschop van Sao Tomé en Principe. Sao Tomé en Principe (Portugees: São Tomé e Príncipe), is een (destijds door de Portugezen gekolonialiseerd) land voor de westkust van Afrika, in de Golf van Guinee. De broederschap van de Heilige Teotonio betreft een kerkelijk goedgekeurde vereniging van leken met een godvruchtig doel, zoals het beoefenen van bijzondere werken van vroomheid of naastenliefde.

Geplaatst op 7 juni 2011 door London

%d bloggers liken dit: